Taistelupari

Virheistä oppii ja kokemust karttuu

Ajan ojaan. Kolme kilometriä pyöräilyä takana ja reisi on aivan tyhjä. Hirveä nälkä, se jos joku tekee naisen vihaiseksi. Viillän kumit tai jotenkin katoan kääntöpaikalta, siinä muutama vaihtoehto. Sataa kaatamalla vettä ja rakeita, hyvä syy kaaduta. Itken kolmesti pyöräilyn aikana, kaikkea mahdollista, Paavo Nurmen pitkiä kävelylenkkejä, kipeää jalkaa ja lohduttomia minuutteja. Pyöräilyosuus vaihtuu juoksuun ja se vikisevä nainen jää onneksi kyydistä. Saan juosta rauhassa.

Älä myy pyörää vielä, tulee viesti valmentajalta. No en kai minä nyt pyörää myy! Katselen olohuoneen pyöräkokoelmaa tyytyväisenä ja hinkkaan hieman runkoa. Liikkuminen on lähellä sydäntä, ehkä jopa liikaakin. Kilpailut ovat kirsikkana kakun päällä, ne menee miten menee. Vuodet eivät ole veljiä keskenään, viime vuonna liitoa, tänä vuonna kontaten. Juha siteerasi eilen töissä minulle Pikku G:tä “virheist oppii ja kokemust karttuu”. Meinasin kuolla nauruun, mutta räppäävä suunnistaja on oikeassa.


susa2

Olympialaiset ovat menossa. Luen aamulla lehdestä yön tapahtumia, kuka pettynyt ja kuka onnistunut. Miten nousta, kun epäonnistuu? Toimittaja laittaa mikrofonia nenän eteen, miltä nyt tuntuu ja mikä meni pieleen. No miltä sinusta tuntuisi, jos seisoisit alttarilla ja vaimosi katsoisi sinua silmiin ja sanoisi en tahdo? Tai pomosi ilmoittaa sinulle monen vuoden puurtamisen jälkeen, että sinua ei enää tarvita? Yes, the race was hard and the road was pumpy.

Virheistä oppii ja kokemust karttuu. Urheilu on kuulemma 90% pettymyksiä ja niistä on opeteltava nousemaan. Sopii suomalaiseen melankoliseen mielenlaatuun. Muistan kun serkkupoika hävisi pienenä painiottelun, juoksi molskilta suoraan pukuhuoneeseen, löi seinään, itki tunnin ja puhui ehkä seuraavana päivänä. Kymmenen vuotta on kulunut siitä ja häviäminen on edelleen yhtä vaikeaa. Mitä jos se onkin toisinpäin? Urheilu on 90% onnistumista. Pessimisti ei pety ja nöyryys on kultaa, siirretään sivuun, jätetään selitykset ja itsensä sättimiset. Yes the race was hard and the road was pumpy, but I was the best.

susa1

Susanna