Taistelupari

Kuka järjen säätää ja tunteen määrää?

Matto pauhaa, hengitysmaskin turbiinin läpi virtaa 100 litraa happea minuutissa. Maksimaalisen hapenottokyvyn testi on menossa. Anaerobinen kynnys on ylitetty jo monta kuormaa sitten, tällä pojalla riittää hyvin maksimipäässä reserviä! Huudetaan vauhtia ja mattoon tulee lisää kulmaa. Juha käy läpi hengityskaasudataa ja minä ajan laktaatteja. Poika on tyytyväinen tuloksiin, kynnyssykkeet ovat samat, mutta ne tulevat kuormaa myöhemmin ja puristusta riittää minuutin pidemmälle. Nuori mies tietää miten harjoitella, hiihtänyt jo pienen elämänsä. Istun takahuoneessa ja kuuntelen kun Juha sanoo loppuun, “ei se kestävyysurheilu mitään rakettitiedettä ole”. No onneksi, pitkä matikka meni minulla loppujen lopuksi itkuksi.

image2

Tein kisakauden päätteeksi testin. Aerobinen pohja oli syöpynyt, eikä maksimipäässä ollut enää kehumista. Testi kertoi karun totuuden, kertoi jo keväällä, mutten uskonut. Olin harjoitellut jo talven ja kevään liian kovilla tehoilla ja pohja jäi hauraaksi etenkin pyörän osalta, lisäksi loukkaantuminen esti juoksun. Harjoittelu puuroutui ja laiminlöin vapaapäiviä. Jo keväällä oli ilmassa merkkejä että olisi painettava jarrua. Vaikka vamma painoi takaraivossa, ei jääräpää osannut luovuttaa. Kesä jatkui samaa rallia. Toisia sitä osaa kyllä neuvoa ja arvostella, mutta että tarkastelisin omaa toimintaani kriittisesti, no way honey.

“Ei tunne ole järkeä köyhempää
köyhä on järki ja tunne käypää
Jos tunne on suoraa ja järki väärää
kuka järjen säätää ja tunteen määrää”

image1

Lauri Tähkä pauhaa korvissa, tänään on minun syntymäpäivä. Olemme isän kanssa Vuokatissa ja suuntaamme kohta uimaan. Eilen sauvottiin rinteitä ylös ja vahdin, ettei iskällä nouse sykkeet pk-alueen yli. Olen päättänyt olla fiksumpi kuin viime vuonna. Tämä ei ole rakettitiedettä, vaan kestävyysurheilua. Turha kiire pois. Oikeita asioita, oikeaan aikaan, juuri sinulle oikeilla tehoilla. Helppoa eikö?

12255116_10206989982499916_387768621_o

Susanna