Ilmoittaudu

Finntriathlon treenivinkit, viikko 23

05.06.2020 klo 11:00

Facebook Liven vieraana 26.5. oli Jussi Veikkanen ja aiheena oli pyöräily. Ammattilaisena maantiellä ajanut, moninkertainen Suomen mestari työskentelee edelleen pyöräilyn parissa ranskalaisen Groupama FDJ -tallin tallipäällikkönä.

Tunnin livessä käytiin läpi monia pyöräilyyn liittyviä asioita ja tässä koottuna muutamia vinkkejä.

Mikä on pyörähankinnassa tärkeintä?

Omiin käyttötarpeisiin sopiva pyörä. Ja ehdottomasti oikea koko. Hyödynnä paikalliset asiantuntevat pyöräliikkeet ja testaa pyöriä.

Maantiepyörä vai triathlonpyörä?

Ensimmäisen pyörän ostaja on vaikean paikan edessä. Jos aikeissa on tehdä maantielenkkejä ja kisailla triathlonissa, on maantiepyörä hyvä valinta ensimmäiseksi hankinnaksi. Usein harrastuksen edetessä pyöriä hankitaan lisää ja pyöräilijöiden keskuudessa tutuksi onkin tullut leikkisä määritelmä: sopiva pyörien lukumäärä on nykyinen + 1.

Mikä on oikea satulan korkeus?

Satulan saa sopivalla korkeudelle kahdella tavalla. Kun istut satulassa ja poljin on ala-asennossa, jalka on hieman koukussa. Kantapää polkimella jalka on suorana.

Toinen tapa on mitata jalan sisämitta (lattiasta haaroväliin). Kerro sisämitta luvulla 0.886. Aseta tämä korkeus keskiön keskeltä satulan päälle.

Millainen on hyvä pyöräilytekniikka?

Lähtökohtana on sopivan kokoinen pyörä, jossa satula on oikealla korkeudella Sopiva pyöritysnopeus on yksilöllistä, mutta pyri n. 90 kierrokseen minuutissa. Hyödynnä koko jalan liike, äläkä aja jäykällä ja kurotetulla nilkalla. Älä heilu satulassa.

Tarvitaanko tehomittaria?

Tehomittari on pyöräilijän ja triathlonistin hyödyllinen työkalu. Sen avulla kuormitusta voidaan arvioida reaaliajassa ja se mahdollistaa treenien tekemisen tarkasti halutun tehon mukaan. Hinnat ovat pudonneet ja valikoima on laajentunut, joten tavoitteelliselle treenaajalle vahva suositus tehomittarin hankinnalle.

Miten kehityn pyöräilijänä / millaisia treenejä ajan?

Kehittyminen vaatii riittävää ja monipuolista harjoittelua. Aja erimittaisia lenkkejä ja aja eri vauhdeilla. Pidä huoli ettei treenaaminen puuroudu.

Lisää vinkkejä Jussi Veikkaselta voit katsoa Finntriathlonin Facebook Live tallenteesta.