Ilmoittaudu

Finntriathlon treenivinkit viikko 21

21.05.2020 klo 14:00

Kelit lämpenevät ja ainakin Etelä-Suomessa pienissä järvissä uiminen onnistuu. Odotettavissa on, että ilmojen lämmetessä lähiaikoina ainakin Kuusijärvellä lienee melkoinen kuhina.

Uimahallien avaamisesta ei ole vielä virallista tietoa, mutta kaikkien lajin harrastajien toiveissa on se, että viimeistään kesäkuussa päästäisiin myös altaaseen uimaan. Altaassa uiminen on kuitenkin pohjana hyvälle avovesiuinnille. Finntriathlon Facebook Live osa 2 käsitteli uintia kattavasti, kun Antti Hagqvistin asiantuntijavieraana lähetyksessä oli Mira Leskinen. Jos uinti kiinnostaa enemmän, voit katsoa jakson Finntriathlonin Facebook-profiilista.

Tässä keskeiset Miran vinkit uinnin aloittamiseen pitkän tauon jälkeen:

  • Aloita uintiharjoittelu maltilla, vaikka intoa tauon jälkeen olisikin reilusti.
  • Avovedessä kannattaa alkuun ottaa 10min aktivoiva jumppa, jolla avataan liikkuvuuksia ja aktivoidaan ennakkoon uinnissa tarvittavia lihaksia.
  • Uinnin alkuun on hyvä tehdä 10-15min mittainen verryttelyosuus, jossa uitavat pätkät on pilkottu niin, että keskitytään hyvään tekniseen uintiin, uintiasennon harjoitteluun sekä uintidrilleihin.
  • Itse varsinainen uintiharjoitus kannattaa tehdä hieman normaalia lyhyempänä, koska uinnista on kaikilla jonkin verran taukoa. Määrää voi lisätä nousujohteisesti, uintituntuman parantuessa ja tietysti vesien lämmetessä.
  • Yksi hyvä tapa on ennen jumppaa tehdä, vaikka 20min kevyt juoksu, jonka aikana juoksee 2*1.30min kovaa, että saa niin hengityksen kuin verenkierron kunnolla käyntiin, jotta elimistö on valmis uintiin. Tämä on erityisen tärkeää niille, kenellä tulee avovedessä alkuun hengityksen kanssa vaikeuksia.
  • Turvallisuuteen kannattaa panostaa erityisesti nyt, kun tuntuma ei ole samanlainen kuin normaalisti. Älä siis lähde liian kauas rannasta, tee uinnit aina pienissä ryhmissä tai kaverin kanssa ja jos tulee ongelmia, reagoi niihin mieluimmin liian aikaisin kuin vasta silloin kun on pakko. Käytä uidessa turvapoijua aina jos mahdollista.
  • Kannattaa hakeutua uinnin opetukseen tai uintikurssille, koska nyt on hyvä aika uintitauon jälkeen tehdä muutoksia uintitekniikkaan ja panostaa uintiin, niin avovedessä kuin altaassa koko kesän ajan, jotta syksyllä pääsee uinnin aloittamaan uudelta tasolta.

Nyt kun triathlonharrastajat ovat olosuhteiden pakosta panostaneet enemmän juoksuun ja pyöräilyyn, kannattaa uintiin ottaa 2-4 viikon selkeä painotus (kun uinti onnistuu), toki niin ettei mahdollinen juoksussa ja pyöräilyssä tullut ”ylimääräinen” kehitys valu hukkaan. Uintia kannattaa rytmittää juoksun, pyöräilyn, lihaskunnon / voiman sekä yhdistelmäharjoitusten väliin, koska se antaa lepoa jalkojen lihaksille ja toimii osittain palauttavana harjoitteluna.

 

Facebook Livet voit katsoa myös jälkikäteen Finntriathlonin Facebookissa.