Ilmoittaudu

Elämä on kestävyyslaji

08.03.2020 klo 07:00

Terhi Rastaan elämä muuttui, kun hän sai rintasyöpädiagnoosin rutiinitarkastuksessa.

TerhiRastas.png

 

50-vuotias Terhi Rastas on aina harrastanut liikuntaa. Triathlonin Terhi löysi työantajan järjestämän triathlonkurssin kautta. Laji vei naisen mennessään ja työeläkeyhtiössä työskentelevä Rastas onkin suorittanut täysmatkan, viisi puolimatkaa ja lukuisia lyhyempiä kisoja. Ensimmäinen täysmatkan yritys kariutui jalkavaivoihin, mutta 2018 Emilia-Romagnassa Terhi kuuli maaliviivalla maagiset sanat: ”Terhi, you are an IRONMAN!”

Terhin 50-vuotislahja oli kuitenkin shokki - seulonnassa löytynyt rintasyöpädiagnoosi. Yllätys vesitti myös osallistumisen IRONMAN Barcelonaan 2019.

”Elämä yllättää, hyvässä ja pahassa. Onneksi Suomessa on mammografiaseulonnat, joten ensimmäinen ikäkausitarkastus ehkä pelasti henkeni. Naiset: menkää mammografiaan kun kutsu käy, mieluiten jo aikaisemmin.”

Vaikka syöpädiagnoosi muutti elämän, eivät Terhin perusarvot juurikaan muuttuneet. Hyvästä peruskunnosta oli suuri apu raskaiden hoitojen (2 leikkausta, sytostaatti- ja sädehoidot) keskellä.

”Hoitojen aikanakin pystyin liikkumaan yllättävän paljon ja se piti ennen kaikkea pään kasassa. Enpä Ironmanille treenatessani tiennyt, että ehkä treenaankin vähän suurempaa koitosta varten. Nyt reilu kuukausi hoitojen päättymisen jälkeen olen huomannut, että pursun energiaa ja positiivisuutta: maailma on mahtavia juttuja täynnä!”

Syöpä voi iskeä, vaikka elää terveesti ja pitää itsestään huolta. Terhin sanoin hyvä kunto ei estä sairastumasta, mutta tekee sairastamisesta helpompaa.

”Elämä on todella kestävyyslaji, jossa ei tiedä mitä seuraavan vaihdon jälkeen on edessä. Välillä pitää rytistää pikamatka mittari punaisella ja seuraavaksi voi ehkä päästä nauttimaan pitkän matkan leppoisasta etenemisestä. Välillä joutuu peruuttamaan osallistumisen, toisinaan joutuu keskeyttämään ja maaliin pääsy on todellinen juhlan paikka.”

Syöpähoitoihin käytettävät lääkkeet ovat aiheuttaneet Terhille mm. nivelkipuja ja jalkavaivoja. Silti jo kesken syöpähoitojen Terhi ilmoittautui Lahteen Nokian Tyres IRONMAN 70.3 Finland -tapahtumaan.

”Elämässä pitää katsoa eteenpäin. Rinnallani on ollut mies, joka on tukenut myös niinä kaikkein synkimpinä hetkinä. Ystävien tuki, liikunta ja rauhallinen paluu töihin ovat myös auttaneet. Tärkeintä triathlonissa on monipuolinen kuntoilu, kisat ovat mukava kannustin ja tapa yhdistää lajiin esim. matkailu. 2021 on haaveena tehdä taas IRONMAN, mutta sitä ennen nähdään Lahdessa!”

#yhteisöunelmille #triathlonkesä2020