Ilmoittaudu

”Ihanaa kilpailla kotiyleisön edessä”

19.06.2019 klo 00:00

Suomen ykköstriathlonisti Kaisa Sali lunasti kaksi viikkoa sitten Australian Cairnsissa himoitun lipun Havaijilla kilpailtaviin Ironmanin MM-kilpailuihin. Reilun viikon päästä Lahden Vesijärveen yhdessä lähes 2000 muun kilpailijan kanssa ampaisevalle Salille puolimatka toimii hyvänä harjoituksena matkalla kohti Konaa.

- Ennen Cairnsin kilpailua minulla oli kahdeksan kuukauden mittainen kilpailutauko ja sen kyllä huomasi. Jännitin kilpailua todella paljon ja rutiinit olivat pienesti hukassa. Olisi ehkä ollut hyvä käydä jossakin puolimatkan kilpailussa ennen sitä. Sain Cairnsista kuitenkin sen, mitä lähdin hakemaan: paikan Konalle. Nyt minulla on hyvin aikaa harjoitella ja pitää kisatuntumaa yllä, Kaisa Sali kertoo.

Nokian Tyres IRONMAN 70.3 Finland on Salin ensimmäinen Ironman-sarjan osakilpailu kotimaassa.

- On mahtavaa, että IRONMAN on tullut myös Suomeen. Kotiyleisön edessä on ihana kilpailla ja kisakatsomoon on kuuleman mukaan tulossa paljon tuttuja, hän hymyilee.

KaisaSali.JPG

Takaisin juurille

Viime syksyisten MM-kilpailujen jälkeen Kaisa Sali on vastannut itse valmennuksestaan. Neuvonantajana on toiminut Salin pitkäaikainen valmentaja Paul Sjöholm. Uutta näkökulmaa valmennukseen on tuonut myös Suomessa asuva britti David Tilbury-Davis, joka on valmentanut useita maailman huipulla kilpailleita triathlonisteja.

- Tietyllä tapaa palasin takaisin juurilleni. Sirin (Lindley) parivuotisen valmennuksen aikana olin ympäri vuoden hyvässä kunnossa ja kisoja varten tehtiin vain lyhyt kuntoa terävöittävä tehojakso. Viime talvena tein pitkästä aikaa kunnollisen ja matalatehoisen peruskuntojakson. Kisakuntoon tähtäävät harjoitukset aloitettiin vasta keväällä, Sali kertoo.

Lahden puolimatka on Salin seuraavan kovan harjoitusjakson avaus. Kilpailun jälkeen hän harkitsee osallistumista Joroisten puolimatkan SM-kilpailuun ja elokuiseen Challenge Turkuun. Havaijille hän matkustaa kolmisen viikkoa ennen uran huipentavaa kilpailua.

- Tavoitteenani on saavuttaa Havaijilla podiumpaikka. Olen ollut Konalla kolmesti, enkä ole vielä kertaakaan saanut tehtyä siellä täydellistä suoritusta. Täydellä matkalla täydellisen kisasuorituksen tekeminen on tosin monen asian summa ja Konalla jo pelkästään olosuhteet vaikuttava siihen todella paljon. Viime vuonna ne olivat helpoimmat kuin koskaan minun aikanani, mutta toista yhtä tuuletonta ja lämpötilaltaan inhimillistä päivää lienee turha odottaa, hän aprikoi.

Salin valttina on tasaisuus. Uransa kymmenessä Ironman-kilpailussa hän on alittunut kuusi kertaa yhdeksän tuntia.

- Mutta tasokin on noussut vuosi vuodelta. Ajalla, jolla viisi vuotta sitten seistiin palkintopallilla, ollaan nyt juuri ja juuri kymmenen joukossa. Kolmen joukkoon sijoittuminen vaatii täydellisen onnistumisen, mutta sitä lähden tavoittelemaan, Sali päättää.

 

IRONMAN_703_Lahti_2018_logo_pos.png