Ilmoittaudu

Jokainen oppii uimaan

05.04.2019 klo 08:00

Uinti on triathlonin haastavin laji. Suurimmalla osalla lajin harrastajista ei ole uintitaustaa, joten on luonnollista, että uinti (etenkin avovedessä) jopa pelottaa. Jokainen oppii silti vapaauintitekniikan, jolla voi lähteä triathlonkisoihin.

Uimataidon oppiminen vaatii oppimismotivaatiota, innostusta ja luottamusta. Uinnin oppiminen edellyttää paljon vedessä vietettyä aikaa ja runsaasti kilometrejä. Harjoittelussa tulisi pitää ajatus mukana, eli keskittyä olennaisiin asioihin.

Lihaskunto ja liikkuvuus ovat tärkeitä ominaisuuksia uimarille/triathlonistille ja niitä kannattaa pyrkiä parantamaan. Toki uintifysiikka kehittyy paljon itse uintiharjoittelulla, mutta erityisesti liikkuvuus on syytä ottaa huomioon harjoittelun yhteydessä.

Uintitaidon kehittämisessä kannattaa hyödyntää myös ulkopuolista ohjausta. Usein ohjauksen avulla päästään alkuun ja opitaan uusia asioita. Pidemmälle ehtineellä uimarilla ulkopuolisen asiantuntijan avulla löydetään tekniikan ydinongelmat ja ratkaisut niihin.

Sinut veden kanssa

Kuntoilijan tavoite uinnin osalta on yleensä oppia vapaauinti ja selvitä uintiosuudesta kohtuuajassa ja hyvävoimaisena. Tämä on perustavoite aloittelevalle triathlonuimarille. Menestykseen tähtäävän triathlonistin on puolestaan syytä muistaa, että kilpailua ei voi voittaa uinnissa, mutta sen voi hävitä siinä.

Uintitaito ja kunto on saatava sille tasolle, että se tukee kokonaistavoitetta. Huonon uimarin on panostettava uintiin enemmän, jos lajissa haluaa kehittyä ja pärjätä. Silloin kun ollaan kaukana kokonaistavoitteen tasosta, tarvitaan uinnin osalta enemmän työtä. Yleensä tuolloin tarvitaan enemmän tukiharjoitteita, kilometrejä ja todennäköisesti myös paljon ohjausta.

Uimarin on oltava sinut veden kanssa. Jännitys ja pelko vievät yleensä rentouden ja vaikeuttavat oppimista. Vedessä pitää pystyä olemaan rennosti.

Uinnissa myös lihaskunto nousee isoon rooliin, sillä käytössä ovat eri lihakset kuin muissa lajeissa. Uintilihakset väsyvät tosi nopeasti, joten alussa ei kannata uida yhtäjaksoisesti pitkiä matkoja, vaan tehdä paljon harjoittelua pätkittyinä.

Sportyfeel Finntriathlon Vanajanlinna 2018 4000px-116.jpg

Aloittelevan triathlonistin ohje:

Puolelle matkalle kriteeri on, että pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 1,9 kilometriä. Altaassa hankittu taito pitää myös siirtää avoveteen. Altaasta ei kannata siirtyä kilpailemaan suoraan avoveteen, vaan harjoitella myös avovedessä uimista. Olennaista on suunnistaminen ja ryhmässä uintitaito. Jos triathlonistilla on uintitaustaa, riittää, että pitää oman uintitasonsa ja siirtää allastaidon avoveteen.