Ilmoittaudu

Mitä triathlon vaatii?

07.03.2019 klo 08:00

Triathlonin harrastaminen ja siinä kilpaileminen eivät vaadi yliluonnollisia kestävyysominaisuuksia, tiukkoja vatsalihaksia tai kymppitonnin pyörää. Kisa-asu, jarrullinen polkupyörä, kypärä ja kylmissä vesissä märkäpuku ovat pakollisia varusteita.

Oikeat ja tarkoitukseen soveltuvat varusteet ovat tärkeitä mukavuus- ja turvallisuustekijöitä myös triathlonissa. Alkuun pääsee pienillä varustehankinnoilla. Kun harrastamisesta tulee pysyvää, matkat pitenevät ja oma vaatimustaso lisääntyy, on aika laajentaa varustevalikoimaa.
Hankinnoissa kannattaa pitää järki kädessä, sillä suurin parannus omaan suoritukseen saadaan aikaan harjoittelemalla oikein ja säännöllisesti.

Triathlonasu

Triathlonharjoittelussa voi käyttää millaisia vaatteita vain, mutta kilpailussa triathlonasu on lyömätön. Triathlonasuja on yksiosaisina haalareina sekä kaksiosaisina housu- ja yläosaversioina. Haalari on ihonmyötäinen ja uusimmat mallit ovat myös hihallisia. Triathlonasujen materiaali on miellyttävää ja se kuivuu erityisen hyvin uintiosuuden jälkeen.
Triathlonhousuissa on ohut pehmuste, joka on pyöräilyhousujen pehmustetta pienempi. Näin housuilla on mukavampi juosta. Triathlonasuissa on myös pieniä taskuja, joihin on helppo laittaa esimerkiksi energiageelejä.
Pitkissä ja aurinkoisissa kilpailuissa kannattaa käyttää lippahattua tai lippaa sekä aurinkolaseja suojaamaan päätä ja silmiä auringolta. Kilpailunumeron voi kiinnittää hakaneuloilla joko aivan tavalliseen kuminauhaan tai tarkoitusta varten kehitettyyn numerovyöhön.

Lajitaidot

Monen kompastuskivi on puutteellinen uimataito, johon täsmälääkkeen tarjoavat uintikurssit ja ahkera harjoittelu.
Triathlonin hienouksia on se, että lajia voi harrastaa monella eri tasolla ja erilaisella intensiteetillä. Kehittyminen ja tavoitteiden saavuttaminen vaativat aina työtä. Kyse on teknisesti vaativasta kestävyyslajista, joka edellyttää onnistumista monella eri osa-alueella. Parhaiten lajiin tutustuu kokeilemalla ja osallistumalla kilpailuihin. Useat seurat järjestävät harjoituskilpailuja ja cuppeja, joiden kautta on helpompaa lähteä isompiin kilpailuihin.


Sportyfeel Finntriathlon Vanajanlinna 2018 4000px-92.jpg