Ilmoittaudu

Triathlon - faktoja lajista

01.02.2019 klo 07:00

Triathlon syntyi Yhdysvalloissa 1970-luvun alussa. Kalifornialainen San Diego Track Club tunnetaan yleisesti lajin kehittäjänä. Seuran järjestämät kilpailut olivat alkuaikoina lyhyitä ja matkat vaihtelivat yksittäisten kilpailujen välillä. Suomalainen triathlon syntyi Joroisissa, jossa vuonna 1983 järjestettiin ensimmäiset kilpailut.

Vuonna 1978 Havaijilla järjestettiin ensimmäinen Ironman-kilpailu. Tuolloin uintiosuudeksi määriteltiin 3,8 km (Waikiki Rough Water-avovesiuinnin mukaan), pyöräilymatkaksi 180 km (Oahun saaren ympäriajon mukaan) sekä juoksuosuuden pituudeksi itseoikeutetusti maraton eli 42,2 km.

Ensimmäiset kolme vuotta kisa pidettiin Oahun saarella, mutta vuonna 1981 tapahtuma siirrettiin Big Islandille ja Kailua-Konan pikkukaupungista tuli kilpailun uusi keskus. Käsitteeksi muodostunut kilpailu on säilyttänyt reittinsä samana vuosien saatossa.

ITU

Triathlonin maailmanlaajuinen katto-organisaatio on kansainvälinen Triathlonliitto, ITU (International Triathlon Union), joka kuuluu triathlonin edustajana mm. Kansainväliseen Olympialiikkeeseen. Triathlon on ollut vuodesta 2000 olympialaji, ja kilpailumatkana on perusmatka.
ITU:n alaisuudessa on eri maanosien liittoja, kuten Euroopassa ETU (European Triathlon Union) sekä maiden liittoja, kuten Suomen Triathlonliitto. ITU järjestää lajin maailmanmestaruuskilpailut, joita käydään niin ammattilaissarjoissa kuin ikäsarjoissakin. Triathlonissa on suuri määrä erilaisia ikäsarjoja. Ikäsarjat alkavat juniorisarjoista ja monista muista lajeista poiketen kattavat myös ikäluokat 20-30.

Ironman Lahti 2018 registration-7.jpg

IRONMAN

IRONMAN on maailman suurin triathlontapahtumien järjestäjä. Vuodessa brändin alla järjestetään yli 150 triathlonkilpailua, joihin osallistuu yli 250 000 ihmistä. Lisäksi brändin alla järjestetään monipuolisesti erilaisia kestävyysliikuntatapahtumia. IRONMAN organisoi täyden matkan sekä puolimatkan triathlonkilpailuja. IRONMAN 70.3 -termi tulee kilpailun mailien yhteismäärästä.
Suomen ensimmäinen IRONMAN-kilpailu järjestettiin Lahdessa 30.6.2018, kun Nokian Tyres IRONMAN 70.3 Finland näki päivänvalon. Kesällä 2019 kilpailu järjestetään Lahdessa 29.6.


Triathlonmatkat

Triathlonissa on paljon erilaisia kilpailumatkoja. Puolimatka on monelle kuntoilijalle pitkäaikainen tavoite, jossa matkat ovat puolet täysmatkan vastaavista. Perusmatka ja pikamatka ovat lyhyempiä kilpailuja ja tarjolla on myös erilaisia supersprinttejä, joissa etenkin uintimatka on lyhyt.
Lasten sarjoissa matkat vaihtelevat iän mukaan.

Sprinttimatka: 750 m uinti, 20 km pyöräily ja 5 km juoksu.
Olympiamatka (perusmatka): 1,5 km uinti, 40 km pyöräily ja 10 km juoksu.
Puolimatka: 1,9 km uinti, 90 km pyöräily ja 21,1 kilometriä juoksu.
ITU-arvokilpailujen pitkä matka: 4 km uinti, 120 km pyöräily ja 30 km juoksu.
Täysmatka: 3,8 km uintia, 180 km pyöräily ja maraton (42,195 km).