Ilmoittaudu

Maantiepyörä vai triathlonpyörä?

15.01.2019 klo 14:00

Triathlonia voi harrastaa ja etenkin kokeilla millaisella pyörillä tahansa. Harrastuksen edetessä ja haasteiden kasvaessa tarkoitukseen suunnitellun triathlonpyörän hankkiminen on mielekästä. Pyörän hankinnassa oleellisia asioita ovat budjetti, käyttötarkoitus sekä oikea koko.

Monelle aloittelevalle triathlonharrastajalle pyörän valinta on haastava. Jos maantiepyöräilystä ei ole kokemusta, voi triathlonpyörän ostaminen tuntua haasteelliselta. Rennossa lenkkikäytössä ja yhteislenkeillä maantiepyörä on paras vaihtoehto. Maantiepyörän lisätangoilla voidaan jäljitellä triathlonpyörän matalaa ja aerodynaamista asentoa, mutta pyörän geometria ja käytettävyys eivät ole verrattavissa varsinaiseen triathlonpyörään.

Uusien pyörien rungot ovat lähes poikkeuksetta hiilikuituisia. Valitaan mikä pyörä tahansa, on rungon ehdottomasti oltava sopivan kokoinen. Olennainen mitta ajajan pituuden lisäksi on haaramitta, joka mitataan jalkovälistä lattiaan. Jos pyörän koossa ollaan kahden vaiheilla, miltei aina valinta kannattaa kohdistaa pienempään runkokokoon, jos pyörä on pituussuunnassa (vaakaputki) oikean kokoinen.

Sportyfeel Finntriathlon Joroinen 2017 lauantai-100.jpg

 

Triathlonpyörä

Triathlonpyörä on mahdollisimman aerodynaaminen. Ajoasento pyritään saamaan lisätankojen avulla matalaksi ja kapeaksi. Kädet ovat ns. lepuuttajilla lähellä toisiaan ja ajaja on ala-asennossa. Triathlonpyörä on hieman haastavampi käsitellä kuin maantiepyörä. Lisäksi alaotteelta ei pystytä jarruttamaan, mikä kannattaa huomioida ajaessa.

Pitkille matkoille harjoiteltaessa on opittava ajamaan pyörän edellyttämässä matalassa asennossa. Pahin virhe on hankkia hienot välineet ja jättää totuttamatta kroppa riittävästi ajoasentoon. Näin pitkässä suorituksessa voi joutua ajamaan osan matkasta selkä suorana ja välineistä saatava hyöty menee hukkaan.

Triathloniin tarkoitettu erikoispyörä soveltuu hyvin myös aika-ajokäyttöön (tempoihin), tosin Kansainvälinen pyöräilyliitto UCI on asettanut tarkat säännöt tempokilpailuihin osallistuvien ajajien pyörille. Triathlonissa vastaavia sääntöjä ei ole.

Sportyfeel Finntriathlon Vanajanlinna 2017-37.jpg

 

Valinnan vaikeus

Usein triathlonin harrastaja aloittaa lajin maantiepyörällä. Maantiepyöriä lisätangoilla ja ilman näkee kilpailuissakin jonkin verran. Innostuksen kasvaessa hankitaan monesti triathlonpyörä ja maantiepyörä jää toki käyttöön. Mikään ei silti estä hankkimasta ensimmäiseksi pyöräksi triathlonpyörää.

Finntriathlonin kilpailuissa triathlonpyörä on sallittu pois lukien Vanajanlinnassa ja Joroisten sprintissä, joissa ajetaan maantiepyörällä. Vanajanlinnassa ja Joroisten sprintissä saa muista kilpailuista poiketen myös peesata.

lmoittaudu mukaan Vanajanlinnan kisaan:
https://finntriathlon.fi/vanajanlinna