Ilmoittaudu

Ajoasennolla on merkitystä

15.10.2022 klo 00:00

Hyvä ajoasento tarkoittaa muutakin kuin satulan korkeuden säätämistä. Hyvä ajoasento lähtee oikeankokoisesta rungosta ja pyörän geometrian mitoituksesta. Parhaiten ajoasennon saa kuntoon ammattilaisten avulla.

Bike fitting on ajoasennon mitoitusta, jolla pyörä säädetään täysin sen ajajalle sopivaksi. Bike fitting on tärkeä asia jokaiselle pyöräilijälle. Jo pelkillä kotikonsteilla pääsee usein pitkälle. Säätäminen alkaa jo ostovaiheessa, sillä oikean kokoinen runko on kaiken lähtökohta. Jos pyörä on vääränkokoinen, voidaan sitä muokata ajajalle sopivaksi, mutta usein lopputulos ei ole kovin hyvä.

- Bikefitistä on hyötyä jokaiselle pyöräilyn harrastajalle, olipa tavoitteena kunnon kohotus tai MM-kilpailut, sanoo Taneli Welin, jonka yritys Cycling Studio 360 Oy on vuonna 2020 perustettu yhtiö pyöräilyn ja triathlonin ympärille.

Pyörä pyritään aina säätämään siten, että ajoasento on samanaikaisesti mahdollisimman mukava ja aerodynaaminen. Hyvä ajoasento paitsi ennaltaehkäisee vammoja, myös auttaa monesti niihin.

- Yleisimmät polvivaivoja aiheuttava tekijät ovat vinoon säädetyt ja loppuun ajetut klossit, sekä väärin säädetty satulan korko ja etäisyys. Myös kehon toiminnallisuuden puolieroja saadaan havainnoitua bikefitissä. Jos ongelma on fyysinen (esim. raajojen pituusero) voidaan asia ratkaista pyöräilykenkään asennettavilla korokepaloilla. Toki jokainen pyöräilijä on yksilö ja aina tulee myös huomioida liikkuvuus, sekä lihaskireydet, jotka vaikuttavat merkittävästi ajoasennon säätämiseen, Welin mainitsee.

Millainen on hyvä ajoasento?

Hyvässä ajoasennossa pyörä ja ajaja muodostavat biomekaanisesti saumattoman kokonaisuuden. Ajoasento on miellyttävä, rento ja tasapainoinen ja usein tarpeen mukaan mahdollisimman aerodynaaminen.

- Ajoasennon optimoinnissa tärkeimmät vaikuttavat tekijät ovat yksilön tavoitteet, sekä fyysiset tekijät ja rajoitteet. Näiden tekijöiden pohjalta pyritään löytämään mahdollisimman hyvä asento, joka on aina toki kompromissi asioiden välillä. Ajoasento on erilainen, kun valmistaudutaan vaikkapa aika-ajokilpailuun tai täyden matkan triathlonkilpailuun. Kehon fyysiset ominaisuudet myös muuttuvat koko ajan, siksi pyörän säätämistä on tärkeä tehdä pitkäjänteisesti, Taneli Welin kertoo.

Lue koko artikkeli TÄÄLLÄ