Ilmoittaudu

Finntriathlon Joroinen: viikko 7

28.06.2021 klo 08:02

Triathlonin suola on kolmen erilaisen lajin yhdistäminen sujuvaksi ja tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Kun uinti, pyöräily ja juoksu ovat hallussa, salainen ase kokonaisuuden viimeistelyyn on yhdistelmäharjoittelu.

Yhdistelmäharjoittelu on keskeinen asia triathlonharjoittelussa. Mahdollisimman usein pyöräilyn päälle kannattaa tehdä lyhyt juoksulenkki, joka totuttaa jalkoja juoksuun pyöräilyn jälkeen. Yhdistelmäharjoittelun hyödyt eivät koske pelkästään suoraa triathlonia, vaan siitä saadaan hyötyä harjoitteluun, niin kunnon, vammojen ennaltaehkäisyn kuin mielekkyydenkin näkökulmista. 
 
Pyöräilyn päälle tehtävät juoksut kannattaa toteuttaa mieluummin usein ja lyhyinä, kuin harvoin liian pitkinä. Kun juoksut ovat suhteellisen lyhyitä (5–15 min), ne pystytään juoksemaan pääsääntöisesti kilpailuteholla tai hieman kovempaa. Tämä auttaa lihaksistoa tottumaan lajin muutokseen. Toki, jos harrastat lyhyempiä matkoja ja olet kovassa juoksukunnossa, pitää olla tarkempana vauhtien suhteen. Mitä kovempi kunto ja vauhti, sitä kovempi on tuki- ja liikuntaelimistölle tuleva kuormitus.  
 
Yhdistelmäharjoitukset kannattaa aloittaa maltilla. Pyöräilyn päälle kannattaa tehdä alkuun vain 5–10 minuutin kevyt juoksu. Lihakset kannattaa totuttaa tähän pikkuhiljaa. Yhdistelmäharjoittelua kannattaa tehdä muutenkin. Talvella hiihtolenkin jälkeen juoksu tarjoaa vastaavan arsykkeen kuin mitä tulee triathlonissa. Talvella kuntosali ja lihaskuntoharjoittelua voi hyvin rytmittää tekemällä väliin 5–15 minuutin harjoituksia kuntopyörällä, wattbikella, juoksumatolla, crosstrainerilla tms. Kokeile myös joskus uinnin päälle kuntosalilla lihaskuntoharjoitusta, jonka päätät juoksuun. 
 
Triathlonharrastajan kannattaa tehdä mahdollisimman paljon erilaisia yhdistelmäharjoituksia. Hyvien harjoitusärsykkeiden lisäksi tällaisessa harjoituksessa säästää aikaa, kun voi samalla kertaa tehdä useampia lajeja. Olennaista on, että saat monipuolisesti ärsykkeitä kropalle.  
 
Vinkkejä yhdistelmäharjoitteluun 
 
- Vain mielikuvitus on rajana yhdistelmäharjoittelun toteuttamisessa. 
- Muista aloittaa yhdistelmäharjoittelu maltilla. Tämä koskee yksittäistä harjoitusta, niin kuin koko yhdistelmäharjoittelun lisäämistä omaan ohjelmaan. 
- Tee varsinkin talvella sisäolosuhteissa monipuolisesti erilaisia yhdistelmiä, se pitää harjoittelun mielekkäänä ja tuottavana kylmälläkin kaudella. 
- Lihaskunto ja voimaharjoittelussa alku ja loppuverryttelyt ovat erinomainen tapa tehdä luonnollisesti yhdistelmäharjoittelua 
- Pyöräilyn päälle tehtävät juoksut tehdään pääsääntöisesti lyhyinä harjoituksina ja usein kilpailuteholla tai jopa kovempana. 
- Yhdistelmäharjoittelun avulla voit niputtaa useita lajeja yhteen ja säästät aikaa, verrattuna siihen että yrität yhdistää uinti-, pyöräily-, juoksu- ja lihaskuntoharjoitukset viikolle erillisinä harjoituksina. 
- Hyvä nyrkkisääntö on, että vähintään puolet harjoittelusta pitää sisällään yhdistelmiä, erilaisissa muodoissa. 

Harjoitusohjelma viikolle 26:

Ma Lepo tai palauttava pyöräily 45min - 1.30h rauhallisesti, korkeilla poljin kierroksilla

Ti Juoksu 15-20min tosi kevyesti, ota kuitenkin juoksun aikana 2*90sek kovaa, jotta saat keuhkot ja lihakset kunnolla auki ennen uintia. Uinti 5min rento verryttely, 3-6*2-3min rennon kovaa /välissä 1-2min palautus rannalla. Päälle 5-10min rentoa verryttelyä

Ke Pyöräily 15min verryttely, nousevilla sykkeillä, 2*8min tuntemusten mukaan sellaista vauhtia, jolla jaksaisit ajaa sprinttimatkan pyöräilyn (niin, että pystyisit vielä juoksemaan) /välissä 4min palauttavaa ajoa. Päälle 15-30min rennosti, hieman perus vauhtia kovempaa, turvallisuus huomioiden ja päälle juoksu 10min tunteen mukaan sprintin kisavauhdilla ja 10min loppuverryttely

To Palauttava pyöräily 45min - 1.30h mahdollisimman kevyt

Pe Lepo tai lyhyt 15-30min uinti, jonka pilkot lyhyempiin pätkiin ja keskityt hyvään tekniikkaan

La Juoksu 15-20min tosi kevyesti, ota kuitenkin juoksun aikana 2*90sek kovaa, jotta saat keuhkot ja lihakset kunnolla auki. Uinti 10-15min rennon kovaa, alku rauhassa, loppua kohden vauhtia nostaen, pyöräily 30-45min rennon kovaa, alku taas maltilla ja nostat vauhtia loppua kohden. Päälle juoksu 10-15min tunteen mukaan sprintin kisavauhdilla ja 10min rauhallinen loppuverryttely

Su Lepo tai palauttava pyöräily 45min - 2.00h, rauhallisesti

 

FT_training program_week7.jpg