Ilmoittaudu

Finntriathlon Joroinen: viikko 6

21.06.2021 klo 07:57

Lämpöaalto hellii suomalaisia vielä ainakin juhannusviikon ajan. Jos helle tuntuu liian kuumalta juoksuharjoitteluun, niin varsinkin yli 30min harjoitukset kannattaa thedä pyöräillen, jolloin ilmavirta viilentää ja kuumassa treenaaminen on helpompaa. Lisäksi juoman kuljettaminen on helppoa, muistathan kaikissa treenissä juoma riittävästi. Myös muuta kuin vettä. Pyörä- ja juoksutreenien jälkeen on virkistävä pulahtaa avoveteen uimaan ja nythän järvissä ainakin tarkenee uida myös ilman märkäpukua lyhyen aikaa! Juhannusviikon treeneissä keskitytään pyöräilyyn!

Pyöräilyharjoittelulla on helpointa kehittää peruskuntoa ja nostaa harjoitusmääriä ilman pelkoa siitä, että kuormitus nousee liian kovaksi. Kun aloitat pyöräharjoittelun, älä kiinnitä huomiota vauhteihin, vaan keskity riittävän korkeisiin poljinkierroksiin. Hyvä nyrkkisääntö on pyrkiä pitämään poljinkierrokset 90–100 välillä minuutissa. Muista, että vaihteet ovat pyörässä siksi, että niitä käytetään. Jos haluat varmistaa, ettei pyöräily mene liiallisesti junttaamiseksi, niin käytä aina 1–2 vaihdetta pienempää kuin mikä tuntuu itsestä hyvältä. 
 
Vaikka pyörällä pystyy helpommin tekemään pidempiä harjoituksia myös silloin, kun kunto on heikompi, niin riittävän maltillinen harjoittelun aloittaminen on järkevää. Kun aloitat pyöräilyharjoittelun, lopeta yksittäinen harjoitus ennen kuin matka painaa liikaa. Vaikka pyöräily on juoksua ”pehmeämpi” laji niin lihaksille, jänteille kuin nivelille, niin liian raskailla ja pitkillä harjoituksilla saa itselleen aikaan rasitusvamman. Rasitusvammoja tulee helpommin silloin, kun ajetaan matalilla kierroksilla. 
 
Pyöräilyasennon säätäminen on keskeisin asia niin vauhdin kuin myös vammojen ennaltaehkäisyssä. Hyvä pyöräasento on sellainen, jossa alkutotuttelun jälkeen on miellyttävää olla. Pyörän koon valitsemisessa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun, jotta saat heti alkuun oikean kokoisen pyörän.  
 
Kun pystyy luonnollisesti pyörittämään riittävän korkeilla poljinkierroksilla, on pyöräilyvauhdin ja kunnon kehittäminen jatkossa helpompaa. Liian matalilla kierroksilla jatkuvasti ajaminen aiheuttaa kuormitusta nivelille, jumittaa lihaksia sekä hidastaa jalkoja. Ns. voima-ajoa, jossa pyöritetään matalilla poljinkierroksilla (30–70 kierrosta minuutissa) vaikutetaan enemmän siihen, että pyörittämisestä tulee tasaisempaa. Voima-ajossa pitää pystyä aktivoimaan myös takareidet, jotka ovat helposti hyvin passiivisessa roolissa pyöräilyssä. Voima-ajoa kannattaa pitää viikoittain ohjelmassa, jotta saat pyörityksestä tasaista ja jalat monipuolisesti käyttöön ajamisessa.  
Lukkopolkimet ovat käytännössä välttämätön osa pyöräilyharjoittelua, koska ne mahdollistavat pyörittämisen, eikä ajaminen ole pelkästään painamista. Lukkopolkimet tuovat turvallisuutta polkemiseen, koska niistä jalat eivät korkeillakaan kierroksilla ajaessa pääse lipsahtamaan pois polkimilta. 
 
Vinkkejä pyöräharjoitteluun 
- Muista pitää valtaosaltaan harjoittelussa vähintään 90 poljinkierrosta minuutissa. 
- Nousujohteisuus niin tehon kuin määränkin suhteen on myös pyöräilyssä valttia. 
- Lenkit kannattaa aloittaa mieluimmin liian hiljaa kuin liian kovaa. Tämä auttaa parantamaan hengitys- ja verenkiertoelimistön kunnon lisäksi lihaskuntoa, kun vauhti ei pääse tippumaan loppua kohden. 
- Yksittäisessä harjoituksessa vauhtien on hyvä nousta loppua kohden, se palvelee kunnon kehittymistä parhaiten. 
- Mitä kovemman harjoituksen teet, sitä pidemmän verryttelyn harjoitus tarvitsee. Sama koskee myös loppuverryttelyä. 
- Muista juominen ja energia lenkillä. 

Harjoitusohjelma viikolle 25:

Ma: lepo ja/tai lyhyt uinti avovedessä 10-20min, kevyesti
Ti: pyöräily 1h, pk. Muista hyvä pyöritysnopeus ja maltillinen aloitus. Toisen 30min aikana tee 2*5min teholla reipas (=vk). Päälle juoksua 5-10min tai pulahdus avoveteen
Ke: Kevyt juoksu 20min + avovesiuinti 10-20min
To: lepo
Pe: Pyöräily. Aja 15min verrytellen pikku hiljaa tehoa nostaen. Sen jälkeen aja 12km tai 20km (riippuen mille matkalle tähtään Joroisissa) teholla reipas ja tunnustele, millä teholla jaksat ajaa matkan. Ei ole tarkoitus ajaa täysillä, vaan etsiä sopivaa tehoa polkemiseen, jotta pystyt vielä juoksemaan! Tee lyhyt loppuverryttely pyöräillen 5-15min. Päälle juoksu 5-10min. Muista viilentely treenin jälkeen!
La: lepo tai avovesiuinti 10-30min, kevyesti
Su: Pyöräily noin 1,5 tuntia. Teho: erittäin kevyt, aja nautiskellen, hyvällä pyöritysnopeudella, mutta tehot alhaalla!

FT_training program_week6.jpg