Ilmoittaudu

Finntriathlon Joroinen: viikko 5.

14.06.2021 klo 00:00

Alkukesä on lämmittänyt järvet ja avovesiuintiharjoitelu on juuri nyt hyvä aloittaa. Valitse pieni ja turvallinen järvi avovesiuinnin aloittamiseen. Monissa järvissä tarkenee jopa ilman märkäpukuakin!

Triathlonkilpailut käydään pääosin järvessä, joessa tai meressä. Startti tapahtuu yhteislähtönä ja kierrettävä reitti on merkitty poijuilla. Triathlontapahtumissa märkäpuvun käyttö on sallittua, mikäli veden lämpötila on kilpailumatkasta, kisan järjestäjäorganisaatiosta ja ikäsarjasta riippuen alle 20–23 C. Uimarin ominaisuuksista riippuen vauhti on märkäpuvulla noin 3–8 sekuntia / 100 m nopeampaa kuin ilman pukua. Yleensä puku auttaa eniten aloittelevia uimareita.  Märkäpuku kelluttaa, mikä keventää uimista. Puvun kanssa uimiseen kannattaa totutella riittävästi, sillä puvulla uiminen rasittaa käsien lihaksia voimakkaammin kuin uiminen ilman pukua. 
 
Ui suoraan 
Triathlonuinnissa myös suunnistamisen rooli korostuu. Reitin merkintä tehdään poijuilla, joita hahmottamalla pyritään uimaan mahdollisimman suoraan lyhintä reittiä. Poijujen väli on 100–300 metriä. Tumma vesi, aallokko ja vierellä olevat uimarit asettavat suunnistamiselle lisähaasteita. Avovedessä suunnistaminen on silti tärkeä taito.  
Avovedessä uitaessa suunnistusta harjoitellaan jokaisella uintikerralla. Jos varsinaisia poijuja ei suunnitusta varten löydy, voidaan maastosta ottaa maamerkkejä, joita kohti suunnistetaan. Usein uimari kiertyy "harhaan" aina samaan suuntaan, jolloin kyseessä voi olla tekniikkavirhe käsivedossa tai hengityksessä. Suunnistamisen opettelua kannattaa tehdä avoveden lisäksi myös altaassa.  
 
Tekniikka muuttuu avovedessä 
Avovedessä on aallokkoa ja kilpailutilanteessa ympärillä on suuri määrä muita uimareita. Uintityylin muutokset riippuvat aaltojen korkeudesta sekä veden virtauksesta. 
Yleensä avovedessä veto lyhenee allasuintiin verrattuna. Ote vedestä pyritään saamaan mahdollisimman nopeasti ja käsiveto pyritään tekemään nopeasti. Tällainen uintityyli korostuu ruuhkassa ja vasta-aalloissa sekä terävässä aallokossa. Myötäaallokossa vetoa ja liukuvaihetta voidaan puolestaan pidentää. Virtauksesta saadaan merkittävää apua uintiin. 
Vetojen lisäksi myös potkuja kannattaa rytmittää eri tavoin eri olosuhteissa. Yleensä alkukiihdytyksessä, poijuja kierrettäessä, muita uimareita ohitettaessa ja raskaassa aallokossa on syytä potkia hieman voimakkaammin. Perusuinnissa jalkojen roolia kannattaa hieman säästellä. 
Jos mahdollista, niin avovedessä uiminen kannattaa aloittaa rauhallisesti mukavassa tutussa järvessä, mielellään itseä kokeneempien uimareiden seurassa. 
  
Ryhmässä kannattaa treenata 
Kilpailuissa lähtötilanne on hektinen. Ruuhka on melkoinen, sillä kaikki pyrkivät eteenpäin mahdollisimman nopeasti. Fyysisiä kontakteja ja päällekkäin uimisia ei voi välttää.  
Oleellista on yrittää pysytellä rauhallisena. Vähemmän kokeneen triathlonuimarin kannattaa keskittyä hengittämiseen ja rentouteen, ja antaa nopeammille suosiolla tietä.  
Ruuhkan laannuttua kannattaa pyrkiä löytämään sopivia peesejä. Myös uinnissa peesauksesta on runsaasti hyötyä ja se voi olla useita sekunteja sataa metriä kohden. Peesaamisessa on oltava tarkkana, jotta kontakteja ei pääse syntymään. Silti peesissä pitää uida riittävän lähellä, jotta peesauksesta on hyötyä. Peesissä voidaan uida myös edessä menevän uimarin sivulla, pohkeen tasalla. 
Peesaamista ja ryhmäuintia kannattaa harjoitella avoveden lisäksi myös altaassa. Avovedessä peesiharjoitukset totuttavat tummaan veteen ja mahdolliseen aallokkoon sekä haastaviin olosuhteisiin.  

Ohjelma viikolle 24:

Ma Lepo, kevyt lihashuolto

Ti Juoksu 15-20min tosi kevyt hölkkä, jonka aikana juokset 2*90sek kovaa, että saat keuhkot ja lihakset auki. Uinti muutama minuutti verryttelyä ja 2-3*5min rennon kovaa /2min palautus rannalla ja päälle 5-10min rento verryttely

Ke Pyöräily 45min - 1.00h rentoa ajoa, korkeilla kierroksilla, mutta loppupuolella 2*10min kisateholla, niin että vauhti kasvaa vetojen loppua kohden /välissä 5min palauttavaa. Pyörän päälle juoksu 10-15min nousevalla vauhdilla, alku hieman alle kisavauhdin, lopussa hieman kovempaa. Päälle 10min kevyt verryttely

To Uinti 15-30min avovedessä, rentoa uintia ja tuntuman hakua

Pe Lepo

La Juoksu 15min tosi kevyt, sisältää 2*90sek kovaa, niin saat keuhkot kunnolla auki, uinti muutama minuutti verryttelyä ja 10-15min kovaa, mutta teknisesti hyvää uintia, turvallisesti, pyöräily 45min - 1.00h perus ajoa, jonka aikana 3*8min kisateholla, korkeilla kierroksilla. Ajoita viimeinen veto mahdollisimman loppuun. Päälle juoksu 10-20min niin, että alku hieman kisavauhtia rauhallisemmin ja lopussa jo kisavauhtia kovempaa ja päälle 10min kevyt verryttely

Su Pyöräily 1.30-2.00h mahdollisimman kevyt verryttely

FT_training program_week5.jpg