Ilmoittaudu

Finntriathlon järjestää suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlat kesällä 2023

22.03.2021 klo 00:00

Nyt jysähti! Nimittäin todellinen pommi suomalaiseen triathlon- ja urheilukenttään. IRONMAN 70.3 MM-kilpailut järjestetään kesällä 2023 Suomessa ja Lahdessa!

IRONMAN 70.3 MM-kilpailut keräävät karsintojen kautta kesäksi 2023 Suomeen yli 6000 osallistujaa. Kilpailumatkana on maailman suosituin triathlonmatka, jossa uidaan 1,9 km, pyöräillään 90 km ja juostaan 21,1 km.
Koska yksi triathlonmaailman suurimmista tapahtumista on saatu Suomeen, lienee syytä kerrata miten tähän on tultu.
 
Vuonna 2005 Joroisissa pidettiin välivuotta. Vaikka lajin harrastajia oli vain noin 200, päätettiin Finntriathlon Joroinen järjestää vuonna 2006. Jos tuolloin joku olisi sanonut, että vuonna 2023 Suomessa järjestetään IRONMANIN MM-kilpailut, olisi sanojalle soviteltu Finisher-paidan sijasta pakkopaitaa.
Vuonna 2005 tehty strategia ulottui vuoteen 2010, jolloin tavoitteena oli rikkoa Joroisten kaikkien aikojen osallistujaennätys. Ennätys syntyi ja tässä vaiheessa päämääräksi oli asetettu vuosi 2013, jolloin halusimme rikkoa silloin mahdottomalta tuntuneen 1000 kilpailijan rajan yhdessä tapahtumassa. Siinäkin onnistuttiin ja triathlonin kasvu jatkui.
 
2010-luvulla suomalainen triathlonkulttuuri kehittyi ja voi hyvin. Lajiin oleellisesti kuuluneet yhteisöllisyys ja liberaali ilmapiiri kestivät ja kehittyivät entisestään. Keväällä 2016 saimme yhteydenoton IRONMAN-organisaatiolta, joka halusi tuoda IRONMAN-brändin tapahtumat Suomeen, mikäli Finntriathlon-organisaatio olisi niitä toteuttamassa.
Käynnistimme neuvottelut, joissa mukana oli myös Lahden kaupunki, ja kesällä 2018 Suomessa kilpailtiin maan ensimmäinen IRONMAN-tapahtuma yli 1500 kilpailijan voimin. Osallistujia oli yli 40 eri maasta.
Kun pääsimme sopuun IRONMANIN rantautumisesta Suomeen, tavoitteenamme oli järjestää maailman paras triathlontapahtuma vuoteen 2023 mennessä. Tuollainen tavoite on luonnollisesti hieman veteen piirretty viiva, mutta meille oli tärkeää asettaa tekemisen laadulle kriteerit, joiden avulla on mahdollista jatkuvasti kehittää tapahtumia.
 
Vuoden 2018 Lahden IRONMAN oli menestys, suomalaisesta kesäsäästä huolimatta. Saimme tapahtumasta paljon suitsutusta. IRONMAN-organisaatiossa kiinnitettiin huomiota suomalaiseen tapaan tehdä tapahtumia ja keväällä 2019 meiltä kysyttiin, olisiko Suomella kiinnostusta olla mukana hakemassa vuoden 2022 IRONMAN 70.3 MM-kilpailuja? Mietimme asiaa perinteiset viisi minuuttia ja lähdimme puolittain vitsillä mukaan prosessiin. Toki uskoimme omaan tekemiseemme, mutta mukana hakuprosessissa oli merkittävä joukko suuria ja perinteisiä triathlonmaita sekä -paikkakuntia.
 
Prosessiin lähtiessä oikeastaan kukaan ei vakavasti uskonut, että MM-kisojen saaminen Suomeen olisi mahdollista. Halusimme kuitenkin näyttää, että meillä on halu ja kyky yhdessä Lahden kaupungin kanssa saada MM-kilpailut Suomeen. Yksi kerrallaan hakijoita tippui ja tiputettiin pois, mutta Lahti ja Suomi pitivät nokkansa pinnalla. Alkuvuodesta 2020 IRONMANIN delegaatio vieraili Lahdessa katsomassa suorituspaikkoja ja kuulemassa meidän sekä kaupungin visioita. Päätimme jo ennakkoon yhdessä Lahden kaupunginjohdon kanssa, että teemme asiat omalla tavalla, ilman turhaa pönötystä. Rehellisyys, faktat ja aitous toimivat niin hyvin, että vierailun jälkeen osakkeemme kilpailussa nousivat monta pykälää. Pienellä porukalla aloimme uskoa, että unelmasta voisi tulla totta yllättävänkin nopeasti. No, sitten tuli korona ja maailma meni sekaisin, päätökset ja kilpailut siirtyivät eteenpäin. Vuoden 2022 MM-haku muuttui 2023 MM-hauksi.
 
Vuoden 2020 aikana selvisi, että 2023 IRONMAN 70.3 MM-kilpailusta kamppailisi meidän lisäksi Itävallan Klagenfurt. IRONMAN järjesti sosiaalisessa mediassa äänestyksen siitä, kummalle kaupungille MM-kisat pitäisi myöntää. Vaikka äänestyksellä ei valinnan suhteen ollut merkitystä, päätimme näyttää, että haluamme kisat Suomeen. Loimme yhdessä suomalaisen triathlonyhteisön kanssa sellaisen kampanjan, että sen voimin Lahti voitti äänestyksen. Muiden maiden IM-organisaatiot viestittelivät meille: ”Mitä hemmettiä Suomessa oikein tapahtuu? Olette ihan hulluja!” Ihmettely oli siis täysin positiivista, suomalaisesta hulluudesta ja tavasta toimia tuli käsite myös IRONMAN-organisaation sisällä.
 
Viime vuoden lopulla saimme tiedon, että Lahti olisi vahvoilla vuoden 2023 IRONMAN 70.3 MM-tapahtuman isännäksi. Emme voineet vielä juhlia, koska aika usein vuosien varrella joku varma asia on viime metreillä mennyt puihin. Vuoden 2021 alussa saimme varmistuksen, että kisat tulisivat vuonna 2023 Suomeen. Toki monia asioita piti vielä ratkaista.
 
Harvoin kaikki menee niin kuin elokuvissa, mutta tässä tapauksessa asiat sujuivat lopulta viimeisen päälle hienosti ja kisat todellakin saatiin Suomeen. Nyt isäntäkaupungin julkaisemisen hetkellä on edelleen vaikea tajuta, miten isosta asiasta on kyse. IRONMAN 70.3 MM-tapahtuma ei ole pelkästään iso asia meille, vaan koko suomalaiselle fantastiselle triathlonyhteisölle, Lahden kaupungille, yhteistyökumppaneille ja tietysti myös Suomelle.
 
Vuonna 2005 alkanut triathlonin kehittäminen saa vuonna 2023 ison kruunun ja huippuhetken. Tuo saavutus ei ole yksin Finntriathlonin ansiota, vaan se on koko suomalaisen triathlonyhteisön, seurojen, Lahden kaupungin, muiden tapahtumajärjestäjien, yhteistyökumppanien ja monien yksittäisten ihmisten yhteisten ponnistusten tulos. Kaikkien kiitoksen ansaitsevien listaaminen on mahdotonta, teitä on niin paljon. Sydämellinen kiitos teille kaikille!
On silti pakko todeta, että ilman vuonna 1982 Joronjäljessä olleita Risto Silvennoisen kaksospoikien varpajaisia ja siellä syntynyttä ideaa Suomen Teräsmieskisoista, tuskin olisimme tässä tilanteessa. Joronjäljen saunassa syntyi suomalainen triathlon ja Joroisten henki, joka on vuosikymmenten aikana kasvanut kansainvälisiin mittoihin.
Kesällä 2023 vietetään suomalaisen triathlonin 40-vuotisjuhlavuotta. Juhlat alkavat Joroisissa, muodossa tai toisessa ja huipentuvat elokuussa Lahdessa järjestettäviin IRONMAN 70.3 MM-kilpailuihin.
 
Saamme pienen hetken koko triathlonyhteisön voimin onnitella itseämme ja taputella toisiamme olkapäille. Voimme olla tyytyväisiä siihen, mitä olemme tähän mennessä saavuttaneet. Sen jälkeen alkaa yhteinen työ. Tavoitteemme on järjestää kesällä 2023 Lahdessa kaikkien aikojen parhaat maailmanmestaruuskilpailut! Mikään muu ei voi olla tavoitteena. Sen saavuttaminen ei onnistu pelkästään tapahtumaorganisaatiolta, kaupungilta ja yhteistyökumppaneilta, vaan siihen tarvitaan koko triathlon- ja urheiluyhteisön tuki. Näytetään siis YHDESSÄ muulle triathlonmaailmalle, mitä on suomalainen hulluus. Se on voittava teema, jos mikä.
 
”Finntriathlon – suomalaista hulluutta jo vuodesta 1983”