Ilmoittaudu

Finntriatlon Joroinen: viikko 4.

07.06.2021 klo 06:00

Tarvitaanko kallis pyörä, märkäpuku ja paljon muita varusteita? Ostanko, lainaanko vai löytyykö jo tarvittavat varusteet?

Oikeat ja tarkoitukseen soveltuvat varusteet ovat tärkeitä mukavuus- ja turvallisuustekijöitä myös triathlonissa. Useimmille ensimmäinen triathlonkilpailukokemus on ns. matalan kynnyksen sprinttikilpailu tai rento pikkukilpailu, joissa molemmissa on mahdollista uida lyhyt uinti ilman märkäpukua. Alkuun pääsee pienillä varustehankinnoilla. Kun harrastamisesta tulee pysyvää, matkat pitenevät ja oma vaatimustaso lisääntyy, on aika laajentaa varustevalikoimaa.

Hanki maltilla 
 
Hankinnoissa kannattaa pitää järki kädessä, sillä suurin parannus omaan suoritukseen saadaan aikaan harjoittelemalla oikein ja säännöllisesti. Usein varustehankintoihin vaikuttavat tunneperäiset seikat käytännöllisyyden ohella.  
Pakollisia varusteita ovat asun lisäksi vain pyöräilykypärä ja lenkkikengät. Uimalasit ja -lakki, juomapullo ja aurinkolasit ovat plussaa. Jos päädyt lainaamaan tai vuokraamaan kilpailua varten märkäpuvun tai pyörän, tutustu etukäteen lainavarusteisiin. Varsinkin lainapyörällä ajaessa on syytä itse varmistaa sekä pyörän toimivuus että ajoasento.  

Uinti
Useimmilta löytyy kaapista uima-asu ja lisäksi suositteltavaa on hankkia hyvin istuvat uimalasit, jolloin uimisesta tulee miellyttävämpää ja voit keskittyä itse asiaan. Pitkät hiukset kannattaa sitoa tai käyttää uimalakkia. Uimahalleista saa lainaksi tekniikkaharjoittelussa käytettäviä apuvälineitä. Suurin uintiin liittyvä investointi on märkäpuku, joka ei lainkaan pakollinen. Lyhyen matkan voi uida ilman märkäpukua, toki kesästä riippuen. Märkäpuku lämmittää ja kelluttaa, joten se myöskin helpottaa uimista. Kokeile märkäpukuja ennen kun hankit oman!

Pyörä
Triathlonia voi harrastaa millaisella pyörällä tahansa. Pyörän hankinnassa tärkeimpiä asioita ovat budjetti, käyttötarkoitus sekä oikea koko. Edullisenkaan tarjouksen edessä ei kannata ostaa vääränkokoista pyörää. Lyhyet kisat sujuu myös maasto, hybridi, cyclocross tai gravelpyörällläkin. Jos hankit uutta pyörää, mieti tarkasti sen ensisijainen käyttötarkoitus! Pyöräilykypärä on pakollinen varuste! Enemmän pyöräilevät käyttävät myös pyöräilykenkiä sekä pyöräilyyn tarkoitettuja asuja, jotka parantavat mukavuutta ja tehokkuutta.

Juoksu
Hyvä kenkä vaikuttaa ratkaisevasti juoksunautintoon. Huonosti sopiva tai kipuja aiheuttava jalkine voi puolestaan pilata jopa koko harrastuksen. Parhaimmillaan kenkä on silloin, kun siihen ei edes kiinnitä huomiota lenkin aikana. Väärä kenkävalinta johtaa poikkeuksetta rasitusvammoihin, erilaisiin kiputiloihin ja aiheuttaa lihaksissa kireyksiä sekä voimatasojen eroja. 

 

Harjoitusohjelma viikolle 23:

Ma  Lepo 
Ti  Juoksu 30min PK1-2 sis. 2*2min sen verran kovaa, että saat keuhkot ja lihakset auki. Päälle 10min verryttely uintia, 10min "rennon kovaa" ja 10min kevyt verryttely. 
Ke  Pyöräily 45min PK1-2 sis. 3*3min kisateholla=reipas, muuten lenkki tosi rauhallisesti /vetojen välissä 3-4min palauttavaa ajoa. Päälle juoksu 20min PK1, todella kevyesti, mutta sisältää 2*2min reippaasti /välissä 2-3min palauttavaa hölkkää 
To  Lepo 
Pe  Pyöräily 20min kevyt PK1 verryttely ja päälle 10min PK1-2 juoksu, tosi rauhassa sekin. 
La  Uinti 10min kevyt verryttely, 2*5min reipas = tavoitevauhti /välissä 2min lepoa / hyvin kevyttä uintia ja 10min loppuverryttely 
Su  Pyöräily 1.00h PK1-2, sisältäen keskellä lenkkiä 20min reipasta ja päälle juoksu 30min kevyt sis. 10-15min reippaasti keskellä lenkkiä, muuten perusjuoksua, rennosti

FT_training program_week4.jpg