Ilmoittaudu

Finntriatlon Joroinen: viikko 3.

31.05.2021 klo 06:00

Onko aikaa? Pystynkö minä? Onko triathlon vain superihmisille?

Triathlonharjoittelun mielletään monesti vievän paljon aikaa. Toki näin on huipputasolla, mutta harrastuksena laji ei vaadi ajallisesti sen enempää viikoittaista harjoittelu aikaa kuin muutkaan lajit. Pikamatkasta selviää helposti keskimäärin 2–3 tunnin harjoittelulla viikossa, ja täydestäkin matkasta selviää voi selvitä 4–5 tunnin keskimääräisellä viikkoharjoitusmäärällä. 
Harjoittelun rytmittäminen tulee tapahtua niin perheen, työn kuin muunkin elämän ehdoilla. Usein ajan löytäminen omaan harrastamiseen vaatii prioriteettien muuttamista. Jos katsot vaikka päivittäin kaksi tuntia TV:tä ja selailet somea, niin jo tämän määrän puolittaminen tuo merkittävästi aikaa harjoitteluun ja myös palautumiseen.

Viikolla harjoituksia voi olla 2–3 kertaa ja ne voivat kestää 20–60 minuuttia kerrallaan. Viikonloppuna, kun ei ole työvelvoitteita, niin määrää kertyy hieman enemmän.  
Oleellista on asettaa liikkumisen tavoite riittävän alas ja merkitä omat liikuntahetket etukäteen kalenteriin. Tavoitteet kannattaa asettaa niin että, ne pystytään toteuttamaan yli 90-prosenttisesti, sillä onnistuminen ruokkii motivaatiota.

Ajattelemisen aiheita oman ajankäytönhallintaan 

  • Mieti käytätkö liikaa aikaa ruudun ääressä ja voitko priorisoida sieltä aikaa omaan harrastukseen ja oman terveyden edistämiseen? 
  • Voitko käydä lenkillä lapsen harrastuksen aikana? 
  • Pystytkö tapaamaan ystäviä osittain vaikka lenkin merkeissä tai harrastaa puolisosi kanssa lajia? 
  • Pystytkö hyödyntämään työmatkoja juoksemiseen tai pyöräilyyn? Tai tauottamaan etätyötä liikuntatuokiolla?
  • Voitko käyttää muutamana aamuna joka viikko lyhyen ajan lenkkeilyyn ennen työpäivää 
  • Käytätkö harrastuksiin matkustamiseen enemmän aikaa kuin itse harrastukseen? 
  • Kotona pystyt tekemään helposti ja tehokkaasti jumpan, ilman että siirtymisiin menee aikaa. 

Ja sitten tuumasta toimeen: harjoitusohjelma viikolle 22

Ma  Lepo 
Ti  Juoksu 30min PK1-2 sis. 3*20sek rennot vedot /välissä 2-3min palauttavaa juoksua + kotona lihaskuntoliikkeitä 10-15min
Ke  Lepo
To  Pyöräily 1.00-1.30h PK1-2 eli rauhallinen lenkki 
Pe  Lepo tai kevyt juoksu-kävely lenkki max 45min + venyttely
La  Uinti: 10min verrytellen + 15min tekniikkaharjoitusta 25-50m osissa + 300m yhtäjaksoinen uinti kevyt-reipas + loppuun rauhallista uintia 5-10min
Su  Pyöräily 1.00-2.00h PK-harjoitus 

FT_training program_week3.jpg